Skogsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att återväta dikad torvmark för att minska utsläppen av växthusgaser. Uppdraget pågår till och med 2023 med en total budget på 169 miljoner kronor.

Hillevi Eriksson, klimatspecialist på Skogsstyrelsen.
– Arbetet kan göra en stor insats för klimatet, säger Hillevi Eriksson, klimatspecialist på Skogsstyrelsen. Sumpskogar med höga grundvattennivåer blir också värdefulla för den biologiska mångfalden.
Fem tusen hektar
Skogsstyrelsen räknar med att kunna bidra till återvätning av minst fem tusen hektar för pengarna, alltså en kostnad på cirka 34 000 kronor per hektar. I uppdraget ingår att planera, informera och bedriva uppsökande verksamhet för lämplig mark. Skogsstyrelsen ska även se till att diken blir igenpluggade och dokumentera arbetet. Eftersom klimatnyttan av återvätning är störst i Götaland samt södra och östra Svealand kommer verksamheten främst att bedrivas där. Före detta jordbruksmark och andra bördiga torvmarker (gräs- och örttyper) kommer att prioriteras.
Ersättning för minskat värde
Privata markägare som har prioriterade objekt och som vill delta kommer inom kort att kunna sluta återvätningsavtal med Skogsstyrelsen. Det innebär att markägaren får en viss ersättning för minskat markvärde hos objektet för en återvätning som är tänkt att bli permanent.