Dagens metoder för att mäta fukthalt i trä och flis är resurskrävande. Skogforsk har deltagit i ett utvecklingsprojekt med mikrovågsteknik för att mäta fukt i trädbränsle till kraftvärmeverk, en teknik som också har stor potential inom massaindustrin och vid sågverk.
Text: KARIN MONTGOMERY | Foto: TOMAS GUNNARSSON/Genusfotografen
Mikrovågsugnen sätter matens vattenpartiklar i rörelse. Den nya tekniken för fuktmätning i flis fungerar på samma sätt.
– De mikrovågor vi använder liknar mikrovågsugnens, men de är mycket svagare och har ungefär samma styrka som mobiltelefonens strålning, säger Kari Hyll, forskare vid Skogforsk som arbetar i ett projekt för mätning av skogsbränsle med mikrovågor.
Mikrovågorna skickas mot trä eller flis. Därefter mäts hur mycket av de utsända mikrovågorna som kommer tillbaka, eller hur snabbt de har passerat. Eftersom mikrovågornas energi sätter vattenpartiklar i rörelse så ger tekniken svar på hur mycket fukt materialet innehåller. Mätningen kan antingen göras genom en sändare och en mottagare på varsin sida om virket, eller genom att mikrovågorna studsar mot materialet och tillbaka till sändaren, så kallad radarmätning. Kraftvärmeverken har kommit längst med den här tekniken. Två lösningar är nära kommersialisering.
– Många beröringsfria fukthalts-mätare känner bara av det som är allra närmast provstickan, medan mikrovågor kan skanna av en hel låda, en skopa eller en lastbil. Mätområdet är två till tre meter, förklarar Kari Hyll.
I den ena lösningen har hjullastaren som flyttar flis försetts med fukthaltsmätare i skopan. Den kan mäta fukthalt med några procentenheters noggrannhet. Den andra lösningen är en slags mätlåda, där man kan göra referensmätningar av fukthalter.
– I befintliga fuktmätningar genom torkning och vägning tar det över ett dygn att få reda på fukthalten. Men med mikrovågor tar det en sekund och den har noggrannhet på ungefär en procentenhet.
Flera energibolag är intresserade av tekniken, men den har även potential inom trä- och massaindustrin.
– I ett uppföljande projekt kommer vi att titta vidare på hur vi dels kan mäta hela virkeslass, dels förbättra mätningen av fruset virke, säger Kari Hyll.
Under hösten tilldelades projektet forskningsmedel för att fortsätta utveckla mättekniken för flislass och rundved. Kari Hyll betonar att potentialen är särskilt stor inom massaved.
– Det finns inga bra sätt att mäta fukthalterna i massaved i dag och det finns en enorm potential i att kunna avgöra råvarans färskhet, som till viss del kan göras genom att mäta fukthalten.
Är tekniken dyr?
– Själva komponenterna är oftast inte så dyra, men det beror på hur avancerad utrustningen ska vara och vilket objekt som ska mätas. En lastbilsmätare blir mer komplicerad än en mätlåda.