Granbarkborren pressar skogsägarna allt hårdare och med mer extremväder att vänta riskerar situationen att bli ohållbar, särskilt för de stora arealer gran som planterats på alltför mager mark. Kan björken ge bättre riskspridning? Trädet saknar allvarliga skadegörare och växer i sin förädlade form allt snabbare.
Text: Karin Montgomery | Foto: Sverker Johansson/Bitzer
Effekterna av den varma sommaren 2018 fortsätter att påverka granskogarna. På tre år har 18 miljoner kubikmeter dött – mer än under de senaste 60 åren före det. Nu ropas efter riskspridning, och många vill satsa på lövträd. För att vara mer exakt: den förädlade vårtbjörken.
– Den förädlade björken växer mycket snabbare än naturligt föryngrad björk och cirka 15 procent bättre än plantor från ortens material, så den kan konkurrera med barrträden. På vissa ståndorter producerar dagens förädlade björk lika mycket som gran – jag är väldig entusiastisk, säger Urban Nilsson, professor i skogsproduktion vid SLU.

Nytt program för björkodling
Och ännu bättre kan det bli. Urban Nilsson berättar om potentialen i så kallad genomisk selektion och inducering av tidig blomning, alltså att man lurar björkarna att sätta igång blomning i tidig ålder. På så sätt kan man snabba på generationstiden i förädlingen från 15–25 år till 3–4 år.
– Enligt Skogforsks skogsträdsförädlare skulle vi kunna jobba fram 30 till 50 procents ökad tillväxt inom 20 år, konstaterar han. Den förädlade björkens möjligheter är även i fokus för ett möjligt framtida forskningsprojekt, Trees For Me, där SLU, Skogforsk, Luleå Tekniska högskola, Uppsala universitet och Umeå universitet samarbetar.
– Vi planerar att ta fram förädlade björkplantor och koncept för björkskogsskötsel som gör att björk ska kunna konkurrera med barrträd både i produktion och ekonomi. En hel del handlar också om föryngring och skötsel, hur man planterar för att de ska växa fort och på vilka marker de växer bäst.
Inga svåra skadegörare
Utöver den snabba tillväxten så har björken en annan stark fördel.
– Den har inte någon allvarlig skadegörare, motsvarande granbarkborren. Men … med klimatförändringen så finns naturligtvis en risk att vi får in nya skadegörare, så vi kommer även att kartlägga potentiella skadegörare i projektet, säger Urban Nilsson.
Även viltskadornas omfattning ska utredas. Även där kan björken ha en fördel.
– Det är för dyrt att stängsla, men björkarna har växt förbi viltbetet på tre år, så det är en jämförelsevis kort tid de är utsatta.
För att satsningen på björk ska få fart i Sverige betonar Urban Nilsson vikten av samarbete.
– Det måste finnas fler alternativ i skogen. Men ska vi introducera björken på allvar så kan ingen göra det själv, det krävs mycket resurser och vi måste hjälpas åt, säger Urban Nilsson.
Fakta om björken
Det finns två björkarter i Sverige som är av intresse för virkesproduktion: vårtbjörk och glasbjörk. Glasbjörken dominerar och står för ungefär tre fjärdedelar av landets virkesförråd av björk. I södra Sverige är andelen vårtbjörk 30–50 procent medan den i norra Sverige sjunker till mellan 10 och 20 procent.