Genom att ympa in rotröta i granplantor sållar nu forskarna fram de mest rötresistenta träden. Såväl skogsägarna som skogsindustrin kan tjäna miljarder om projektet lyckas.
Text och foto: ELIN FRIES
Granens rotröta orsakar årligen intäktsbortfall på mellan en halv och en miljard kronor och så mycket som var femte gran drabbas.
– Det är ett litet försök, men vilka möjligheter det kan ge! säger Helene Bergström, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor. Det kan ta oss långt i arbetet med att förädla fram resistenta plantor.

Skogforsk förser försöket med frön.
– I Skogforsks förädlingsprogram ser vi hur resistensen mot röta skiljer sig mellan olika kloner. De är helt enkelt bättre eller sämre på att ta fighten, säger Andreas Helmersson, skogsträdsförädlare vid Skogforsk.
Nästa år kommer forskare vid SLU att inokulera rotröta för att sedan följa plantornas reaktion. Resultaten kan komma redan om något år. I projektet utvecklas modeller för genomiskt urval. Därmed kan forskarna snabbare hitta de bästa avkommorna från de korsningar som görs i förädlingsprogrammet.
– Att ha modeller som kan ge en prognos för en egenskap som annars visar sig så sent i trädets utveckling är bra, eftersom vi slipper fenotyp*- försök som är tidskrävande och dyra. På sikt hoppas vi kunna bidra till att förädlingspopulationerna i snitt har ett bättre motstånd mot rotröta, säger doktoranden Matilda Stein Åslund vid SLU som jobbar i projektet.
* Fenotyp kan enklast beskrivas som en egenskap som är lätt att observera, och är en effekt av samspel mellan arv och miljö.