Text: ELIN FRIES, elin.fries@bitzer.se och SVERKER JOHANSSON, sverker@bitzer.se
Sveriges föryngringar ser överlag bra ut – om man bara ser till lagkraven. Den godkända andelen har visserligen minskat under de senaste åren och ligger i dag på 86 procent, visar Skogsstyrelsens senaste återväxtuppföljning.
– På det stora hela är föryngringarna bra, men det beror till viss del på att avgångar bland planterade plantor ersätts med naturlig föryngring – och i de fall vi bedömer att de uppfyller villkoren för att utgöra huvudplanta, konstaterar Magnus Martinsson på Skogsstyrelsen.

Var fjärde planta borta
Så mycket som var fjärde planterad planta tycks vara försvunnen tre år efter planteringen, visade Skogforsks senaste landsomfattande hyggesinvente medeltal står bara 1 600 planterade plantor per hektar kvar – och sedan väntar tuffa år med hårt viltbete och andra orsaker till plantavgångar. – Detta innebär att en betydande del av vinsten med förädlat plantmaterial går förlorad då en stor del av framtidens skogsbestånd bygger på på självsådda plantor, säger Mattias Berglund, forskare i skogsskötsel vid Skogforsk.
Förlorar förädlingsvärdet
För att nå en hög tillväxt spelar förädlade plantor en nyckelroll. Redan idag har förädlade plantor betydligt högre tillväxt och överlevnad än de naturligt föryngrade träden, och skogsbruket räknar med att tillväxtvinsten i framtiden ligger runt 20–25 procent högre än i den oförädlade skogen. För skogsbruket innebär det årligen stora investeringar i förädlade plantor som aldrig kommer ingå i den framtida skogsgenerationen.

Föryngringsfrågor i kalluften
Eva Stattin har tidigare forskat om föryngringsfrågor och är nu föryngringsspecialist för Stora Enso Skog. Hon välkomnar mer forskning om föryngring.
– Trots att anläggning av ny skog är grunden för skogsbrukandet och därför varit en fråga för forskning under lång tid, så finns det fortfarande väldigt mycket som vi inte vet. Forskning på skogsföryngring har inte varit ”hett” de senaste decennierna. Andra frågor, där det också saknats kunskap, har fått gå före. Jag hoppas att pendeln svänger och att föryngringsfrågorna lyfts igen.