Är det här framtidens maskinförarmiljö? Redan idag klarar forskarna att styra, lasta och lossa maskinen riktigt effektivt. Och när arbetsplatsen inte längre är inklämd i en hytt finns nya utvecklingsmöjligheter.
Text och foto: SVERKER JOHANSSON, sverker@bitzer.se

Jälla utanför Uppsala. Vid en skogsbilväg står skotaren Xtractor XT28 och lastar virke. Hytten är tom. Men i kojan en bit bort sitter Petrus Jönsson i en kontorsstol, komplett med tre stora tv-skärmar, VR-glasögon i pannan och vanliga maskinreglage i händerna. På skotaren finns fem kameror, laserradar och en sändare som ger honom information i realtid via ett lokalt wifi-nät.
Arbetsplatsen är alltså ganska konventionell trots att den inte längre är inklämd i en hytt.
– Vi har efterliknat hur en maskinstol ser ut, men i takt med att tekniken funkar allt bättre här i labbet så kommer också tankarna på utveckling. Kanske kan vi använda spelkontroller och omväxlande stå och sitta? säger Petrus.
Djupseendet viktigt
Forskarna kör en del med VR-glasögon, de behövs framför allt för att träffa rätt med kranen konstaterar Petrus. Efter ett tag kanske man lär sig att jobba utan djupseende i skärmmiljön, i alla fall för att köra maskinen i terrängen.
Och det går undan när Petrus lastar och lossar.
– Det är mest en övningsfråga, konstaterar han. Redan idag sitter ju timmerbilschaufförer kvar i hytten och lastar med VR, så det är väl inte så konstigt egentligen.
Slipper motorljudet
Petrus är gammal maskinförare. Hur är det då att inte sitta i maskinen, med tanke på alla sinnesintryck som skalas bort?Ljud, lutningar, vibrationer…
– Precis sådant kommer vi att jobba med framöver, säger han. Vi tänker oss mikrofoner som förstärker missljud och identifierar avvikande frekvenser. Samtidigt kan det vara skönt att slippa det konstanta motorljudet. Man kan läsa av om en maskin körts fort och tungt, det finns sensorer för sådant. Och vi märker till exempel att det är lätt att köra för fort på distans om man inte är en så van maskinförare.
Industridesign på G
Ett exjobb i industridesign vid Luleå Tekniska Högskola ska nu titta närmare på hur framtidens maskinförare kommer att arbeta. Martin Englund som är handledare tror dock inte att föraren kommer att vara så värst långt ifrån maskinen, även om man sitter på ett kontor.
– Kontoret kommer att vara i direkt anslutning till drivningstrakten, tror han. Om man jobbar från en koja intill avverkningstrakten kan man upprätta en uppkoppling med ett lokalt wifi-nät. Då får man dessutom direkt tillgång till maskinen. Trots att maskinen är fjärrstyrd måste den ju tankas och servas av människor på plats. Ska man jobba mera på distans krävs ett fullt utbyggt 5G-nät – och det finns ännu bara på försöksstadiet i vissa industri- och stadsmiljöer.