För tio år sedan slog en nedslående enkätundersökning ned i skogssektorn: det fanns en tydlig könsbaserad segregering av den skogliga arbetsmarknaden och kvinnor valde att lämna branschen. Rekryteringsprocesserna, utbildningarna och arbetsmiljön framhölls som särskilt problematiska. Sedan dess har en rad satsningar genomförts för att göra skogssektorn mer attraktiv.
Text och foto: SVERKER JOHANSSON, Sverker@bitzer.se
Nu görs en uppföljningsenkät för att kartlägga dagens villkor för kvinnorna.
– Den utveckling som vi framför allt vill utforska är hur arbetsmarknaden har utvecklats i ljuset av ett ganska intensivt jämställdhetsarbete och då är det främst det senaste decenniet vi rör oss i, snarare än decennier, säger Maria Johansson, forskare vid SLU. Vi vill också veta mer om de utmaningar som fortfarande finns på arbetsmarknaden.
–Att utforma urvalet som vi gjort gör att vi kan jämföra män och kvinnor i samma ålderskategorier – når de samma positioner i näringen, eller skiljer det sig åt? Det är viktigt att ha koll på om eventuella olikheter beror på skillnad i erfarenhet eller något annat.
En förändring från den förra enkäten (2011) är att forskarna tar avstamp i skogens MeToo-upprop Slutavverkat från 2017. Där förekom berättelser om sexuella trakasserier, och forskarna vill veta hur utbredd den problematiken är. Även Skogforsk är med i framtagandet och utskicket av enkäten samt i analyserna av resultaten:
– Eftersom majoriteten av frågorna är samma som i enkäten för tio år sedan, ska det bli jätteintressant att se om upplevelsen av jämställdheten har blivit bättre, säger Caroline Rothpfeffer, kommunikationsoch hållbarhetschef på Skogforsk.
Enkäten kommer gå ut till samtliga kvinnor som är skogsutbildade i Sverige och lika många skogsutbildade män.
– Jag vill uppmana alla som får enkäten i sin hand (inbjudan kommer via brev, red. anm.) att svara på den, så att vi tillsammans kan göra skogsnäringen till en än mer attraktiv arbetsplats, hoppas Caroline Rothpfeffer.
Reportaget publicerades i Skogforsks tidning Vision 3/2021