Logistikforskning har en lång tradition av rationaliseringsfokus. Men i ett nytt internationellt forskningsprojekt undersöks nu metoder för att skapa fler värden i modern logistikplanering och styrning. Nu ska en forskargrupp under tre år rikta fokus på invasiva taggbuskar i Namibia, Botswana och Sydafrika.
Text: ELIN FRIES/Bitzer
Invasiva taggbuskar orsakar stora problem i södra Afrika. Den tränger undan naturlig växtlighet och försvårar för turism och djurhållning. I projektet ska man, något förenklat, hitta metoder för att återställa landskapet genom att bli av med de oönskade buskarna och förvandla dem till hållbart bränsle för att använda vid till exempel matlagning.
Skogforsks roll är att utveckla logistiken.
– I den afrikanska kontexten är det viktigt att inte bara skapa robusta och effektiva biomassaflöden, utan att också maximera lokala värden och klimatnytta. Och de här frågorna blir allt viktigare även i Sverige, där många anspråk finns på skogen, säger Skogforsks Anders Eriksson som leder arbetet.
Avvägningar måste göras mellan olika mål för att skapa största möjliga nytta. Sverige har en lång tradition av skogsindustriell logistikplanering.
– Men för att nå de krav som ställs på skogen i dag är det nödvändigt med internationell samverkan, eftersom många utmaningar är av global karaktär. Vi har mycket att vinna på att exportera vårt kunnande, likaväl som vi i internationella samarbeten vill vidareutveckla våra verktyg och metoder så de kan hantera framtidens utmaningar, säger Anders Eriksson.