Nu släpper EU Interreg-projektet Wambaf Tool Box en rapport om vattenskyddsåtgärder vid dikesrensning för praktiska utförare.
Text: ELIN FRIES, elin.fries@bitzer.se

Att vidta åtgärder för att minska påverkan på vatten då man dikesrensar är mycket viktigt. Det handlar framför allt om att försöka förhindra erosion och motverka att eroderad jord transporteras till nedströms belägna vatten. Det finns ett antal åtgärder och konstruktioner som kan användas för detta men det har saknats detaljerade instruktioner för hur man ska göra. Frågor om djup på så kallade rördammar och vilket material som behövs, eller hur man går tillväga för att anlägga en sedimentationsdamm har det exempelvis funnits lite information om i Sverige. I vårt östra grannland har man kommit längre.
– Tanken med arbetet i projektet var att ta fram en rapport, där möjliga vattenskyddsåtgärder och konstruktioner beskrivs så konkret som möjligt utifrån dagens kunskap. I Finland har man stor erfarenhet av vattenskyddsåtgärder vid dikesrensning och denna kunskap har sammanställts i en rapport på engelska som vi sen översatt till svenska och anpassat till svenska förhållanden i den mån det går, säger Eva Ring, forskare vid Skogforsk som varit med i arbetet med rapporterna.
Rapporten är alltså det närmaste man kommer till en manual som beskriver vattenskyddsåtgärder vid dikesrensning, även om den inte täcker allt. Men det är den mest utförliga sammanställningen som finns idag av hur man konstruerar vattenskyddsåtgärder vid dikesrensning. Ingen åtgärd fungerar 100-procentigt, varken för att förhindra erosion eller fånga eroderad jord. Där det är möjligt bör man kombinera flera olika vattenskyddsåtgärder.