– Att drönarna är mycket flexibla är en av de bärande tankarna i vår satsning, säger Olle Gelin vid airForestry, här framför en sexmetersdrönare som företaget utvecklat.
Text och foto: SVERKER JOHANSSON, sverker@bitzer.se
– vårt jobb är att utvärdera och sprida kunskap om högkapacitetsdrönarnas potential till möjliga användare i skogsbruket, men också till andra som vill tillverka drönare, säger kari hyll vid Skogforsk.
En eldriven drönare som lyfter flera hundra kilo, gallrar skog och kan tillkallas för brandbekämpning och materiallyft. Snart kan det vara verklighet – drönaren lyfter snart för första gången. Skogforsk driver tillsammans med bland annat skogsbruket, MSB, räddningstjänsten och innovationsföretaget AirForestry ett Vinnovafinansierat innovationsprojekt.
Syfte: utveckla en drönare som kan hantera eftersläckning. Och det finns redan långt gångna planer på att sätta drönarna i skogsarbete. Samma drönare som ska användas för brandbekämpning ska också gallra ungskog. Drönarens aggregat kvistar träden ovanifrån, kapar och lyfter ut dem. Men drönarna kan styras om till brand eller lyft vid behov.