Skogens tillväxt skulle kunna öka väsentligt genom att vi använder rätt plantor på rätt ställe. Det nya verktyget Plantval Optimal gör det möjligt för större skogsägare att fördela tillgängligt frö på bästa sätt över föryngringsarealerna.
Text och foto: ELIN FRIES/BITZER
Dags att planera för föryngring! Många skogsägare vill ha förädlade plantor. De ger högre produktion än traktens träd och är dessutom bättre anpassade för att klara av klimatförändringar. Men för att nå de riktigt höga förädlingsvinsterna gäller det att matcha platsen med optimalt plantmaterial. En uppgift som inte är helt enkel.
– Klimat, breddgrad, sluttning, höjd över havet och lokalklimatiska skillnader spelar in för vilka plantor man bör välja, säger Mats Berlin, förädlingsforskare på Skogforsk.
Därför har Skogforsk sedan tidigare utvecklat ett verktyg, Plantval, som rangordnar vilka plantor som ger bäst förväntad överlevnad och tillväxt i ditt geografiska område. Det bästa plantmaterialet är inte alltid tillgängligt för en planteringslokal eller också är det helt enkelt slut (det är ofta brist på det bästa fröet) – så då får man ta det näst bästa. Eller det tredje bästa.

Premiär för Plantval Optimal
Fram tills nu har verktyget varit anpassat till mindre skogsägare med enstaka trakter att föryngra. Men det duger knappast för ett företag med flera frökällor och massor av slutavverkningar att plantera.
– Och den ekvationen är inte så enkel att göra, säger Mats Berlin. Det behövs optimeringshjälp, och det är det vi kallar Plantval Optimal.
Verktyget lanserades sommaren 2020, och vändes alltså mot markägare med ett större markinnehav. Frågan som besvaras är: vilka av mina tillgängliga frö-källor ska användas var för att maximera den sammanlagda årliga medeltillväxten?
Förädlingssidan har Mats Berlin och hans förädlingskollegor stenkoll på, men för att skapa optimeringar av det här slaget skapades ett speciellt team där Skogforsks förädlings-och optimeringsforskare gått samman.
– Det här projektet är ett lyckat exempel på när kompetens och erfarenhet från olika program och processer på Skogforsk har kunnat samordnas för att lösa problem av tvärvetenskaplig karaktär för att leverera verktyg som direkt kan hjälpa svenskt skogsbruk. Det kommer att behövas mer av den varan framöver.

Maximering av tall
Innan Plantval Optimal släpptes analyserades dess potentiella nytta på skogsföretagets Holmens tallmarker. Resultatet visade att tillväxten kunde öka med nära tio procentenheter genom optimering av de frökällor som fanns så att rätt plantor hamnade på de bästa lokalerna. Det visade sig fördubbla förädlingseffekten från 8,5 till 18,9 procent jämfört med lokalt, oförädlat frö.
– En mycket fin siffra, men den gäller tyvärr bara tall, säger Mats Berlin. Gran är besvärligare. Den blommar senare, oregelbundet och mera sällan än tallen. Förädlat granfrö har det rått stor brist på under flera år – och finns det inget bra frö, då kan vi förstås heller inte optimera planteringarna på samma sätt som för tallen.
Men, konstaterar han, det senaste årens stora kottblomningar på gran har inneburit att tillgången på förädlad gran ser bättre ut än på länge.
”Det är inte så mycket som kan bli fel”

Under sommaren 2020 släpptes Plantval Optimal som riktar sig mot större skogsägare. Stora Enso har testat verktyget.
På Stora Enso har man väntat på släppet för verktyget – och det första intrycket är gott.
– Testerna av Plantval Optimal fungerar väldigt bra för oss, nästa år blir det skarpt läge då vi planerar att integrera programmet i vårt interna system för odling, sådd, lager och leverans, säger Yvonne Hedman Nordlander, odlings- och förädlingsspecialist för Stora Enso Plantor AB.
Ännu har barnsjukdomarna lyst med sin frånvaro.
– Egentligen är det kanske inte så mycket som kan bli fel. Bara man vet hur listorna man matar in i Plantval Optimal ska se ut så fungerar det. Tidigare styrde vår kunskap och erfarenhet vilket plantmaterial som skulle prioriteras på vilka trakter. Redan nästa år kommer vi kunna säkerställa att Stora Enso enkelt får ut rätt planta på rätt ställe.
Rent konkret innebär det att använda det genetiskt bästa fröet till de marker som är bördigast.
– Det befintliga frölagret kommer fördelas smartare, vilket resulterar i både markvärdesvinst och ökad råvaruproduktion, därtill med bättre kvalitet på slutprodukterna eftersom förädlingen inte bara inriktar sig på ökad tillväxt, utan även på bland annat stamrakhet och bättre grenvinklar för att höja virkeskvaliteten, säger Yvonne Hedman Nordlander.
Artikeln publicerades i Skogforsks tidning VISION 4/2020.