Under 2020 minskade den genomsnittliga virkesintäkten vid väg med 2,5 procent till 445 kr per m3fub. Samtidigt ökade de totala skogsbrukskostnaderna på eget innehav med fyra procent. Skogsbruksindex fortsätter alltså sin negativa trend och skogsbruksåtgärdernas täckningsbidrag är fortfarande på samma nivå som för 20 år sedan.
Text och foto: SVERKER JOHANSSON/Bitzer
3 viktiga nyckeltal för skogsbrukets lönsamhet
Kostnader och intäkter fram till bilväg
Drivningskostnaderna i södra Sverige är närmast oförändrade, medan de ökat i norra Sverige, som haft en ökad gallringsandel. Skogsvårdens totalkostnad per avverkad kubik-meter har inte förändrats från 2019, och det finns ingen säkerställd skillnad mellan norra och södra Sverige. Vägkostnaderna har ökat med 17 procent på riksnivå, vilket gett nya toppnivåer i både södra och norra Sverige. År 2000 uppgick vägkostnaderna till sex procent av den totala skogsbrukskostnaden. 2020 hade andelen ökat till 14 procent.
Jämfört med 2019 sjönk priset på timmer fritt bilväg i södra Sverige, medan det steg i norra Sverige. En viktig anledning till det lägre värdet för grantimmer i södra Sverige är kvalitetsnedsättningar efter granbarkborreangreppen. Priset fritt bilväg för lövmassaved ökade cirka åtta procent, medan granmassavedspriset sjönk med sex procent.
Direkta drivningskostnader
Drivningskostnaderna fortsätter att öka och i södra Sverige är det främst de indirekta kostnaderna, till exempel flytt och planering, som ökat.
Kostnaden för normal slutavverkning har ökat med 2,7 procent i hela landet och kostnaden för gallring har ökat med 2,3 procent. Kostnadsutvecklingen i gallring och föryngringsavverkning följer producentprisindex väl under de senaste tolv åren.
Liksom under 2019 är andelen försvårande avverkning förhållandevis hög. Det beror främst på saneringshuggningar av barkborreangripna träd i Göta- och Svealand.
*) I årets enkät redovisas en kostnad för hela drivningsarbetet (totalentreprenad).
För de som angett separata kostnader för avverkning och skrotning har de summerats till en totalkostnad. Försvårande föryngringsavverkningar är cirka 35 procent dyrare i södra Sverige och 75 procent i norra Sverige. Försvårad gallring är ovanligare och även om kostnaden per kubikmeter är likvärdig (södra Sverige) jämfört med normal gallring måste de anses som avsevärt dyrare då de avverkade träden var mer än dubbelt så stora (medelstam 0,22).