Skogforsks mått på skogsbrukets ekonomiska effektivitet –Skogsbruksindex – mäter värdet av virket i förhållande till kostnaderna för att producera det fritt bilväg. Kvoten kallar vi Skogforsks Skogsbruksindex.
I ett längre perspektiv har virkespriserna sjunkit realt med en till två procent per år sedan 1950-talet, men skogsbruket lyckades länge kompensera för detta med ett allt effektivare skogsbruk, trots stigande arbetskraftskostnader.
Skogsbruksindex uttrycks i relativa tal och har varierat mellan 1,9–2,4 under den senaste 20-årsperioden. Länge har indexet varit sjunkande med kortsiktiga variationer kopplade till konjunktur. På senare år har index fallit under 2. År 2017 utgör dock ett undantag med en liten justering uppåt och den trenden har fortsatt under 2018.
Kommande år kan bli tuffa
Högkonjunkturens virkespriser har förbättrat Skogsbruksindex. Men har den negativa trenden brutits? Skogsbrukets totalkostnad är tillbaka på 2016 års nivåer i både södra och norra Sverige, vilket är illavarslande när virkespriserna nu åter sjunker. Granbarkborreproblemen, som nu omfattar cirka fem miljoner m3sk bara i Götaland, kommer att påverka lönsamheten under 2019. Troligen ökar skogsvårdskostnaderna under den kommande perioden, på grund av den stora mängden uppskjuten skogsvård.

Granbarkborreangreppen ökar i Sverige och under 2019 och 2020 påverkar de troligen lönsamheten (som de massiva angreppen på kontinenten redan gör). Under 2018-2019 uppskattas angreppen till ca 10 miljoner m³sk och i Mellansverige eskalerar problemen – här hinner avverkningarna inte med. Det saknas avsättning och skogsskyddet tvingas stryka på foten.