Skogsbrukets virkestransporter av massaved kan kortas med 15 procent visar en ny analys från Skogforsk. Det innebär enorma vinster i form av lägre transportkostnader och utsläpp. Och runt hörnet lurar högre skatter på tung trafik.
Text: ELIN FRIES elin.fries@bitzer.se Foto: SVERKER JOHANSSON, sverker@bitzer.se
Aldrig tidigare har transportkostnaderna inom skogsbruket varit högre, och kostnaderna visar inga tecken på avmattning. I dag utgör transporter 20 procent av skogsbrukets totala råvarukostnad. Högre bränslepriser, brist på timmerbilsförare och variationer i leveransflöden är tre viktiga anledningar.
Runt om i landet pågår därför flera projekt och analyser för att minska kostnaderna och utsläppen. Och Skogforsk slår nu fast att det är möjligt att skära rejält på medeltransportavståndet genom att optimera rutterna.
– Om vi transporterade massaveden från avlägg till närmaste industri skulle medeltransportavståndet minska med 15 procent. I alla fall i teorin, säger Oskar Gustavsson vid Skogforsk.
Tillsammans med kollegan Aron Davidsson har han analyserat Biometrias transportdata, månad för månad vad gäller transporterad barrmassaved under 2018. Därefter har de jämfört med vad resultatet blev om transporterna istället valde den kortast möjliga vägen.
– Det var onekligen en hel del transpoter att analysera. Men det blev tydligt att många virkestransporter skulle kunna gå till en virkesterminal eller industri som ligger närmare, säger Aron Davidsson.
Det är dock lättare i teorin än praktiken, menar han. Långliggande avtal, affärshemligheter vad gäller vedkvaliteter samt praktisk planering sätter käppar i hjulet. En förändring kräver samarbete och förändrade arbetsrutiner, framförallt i fråga om framtida transporter, vilket inte är lätt att förutse.
– Men frågan är om branschen har råd att bortse från en besparingspotential på uppemot 15 procent? En ny rapport från IVL föreslår en avståndsbaserad skatt och då blir detta ännu viktigare, säger Oskar Gustavsson.