I skogsbruket går allt på diesel idag. Inte ens batterisågar har slagit igenom i proffsdelen av branschen. Men AirForestry ser det ändå som självklart att jobba med el.
– Vår vision är att drönarna kopplas ihop med den nya infrastruktur som skogsbruket behöver bygga upp om man vill ställa om och driva sina operativa enheter med batterier, säger Mauritz Andersson, som är teknikchef vid AirForestry. Elmotorer och batterier är dessutom relativt enkla komponenter med hög robusthet och väldigt hög verkningsgrad – det möjliggör skalbar laddning i fält.
Skogsgödsling och askåterföring – Skogstekniska klustret och Nordluft
Systemet har utvecklats och testats för skogsgödsling under förra året. Även askåterföring är aktuellt, berättar Nordlufts vd Elof Winroth:
– Drönare är ju flygande robotar. Alla enklare processer är de utmärkta för. Det blir mer komplicerat om lastning ska automatiseras eller om drönaren autonomt ska navigera nära terrängen – men fullt möjligt.

Men just nu är Elof Winroth frustrerad över myndigheternas hantering av det nya EU-gemensamma regelverket för drönarflygningar.
– Här finns verkligen en chans att gynna Sveriges innovationskraft, men vi saknar raka svar från Transportstyrelsen om vad reglerna tillåter och inte.
3 andra drönarprojekt i skogen:

Släckning av skogsbränder – ACC Systems
ACC Systems finns i Åtvidaberg och har byggt en av de största civila drönarna i världen: ThunderWasp. Den drivs med jetmotor och man har testat att flyga den med en så kallad bambi bucket – en hink för släckning.
– De här drönarna kan absolut finnas på plats i skogslandskapet för att jobba med allt från tunga lyft i vindkraftparkerna till byggprojekt och olika skogsapplikationer, menar företagets vd Claes Drougge. Jag tänker mig liknande avtal som helikopterfirmorna har med inställelsetider för brandbekämpning vid behov. Drönarna kan även flyga på natten, när flygplan och helikoptrar står på marken. Däremot är jag tveksam till eldrift, det blir snabbt för korta tider för högt tekniskt utnyttjande, tror jag. Det blir ändå en klimatvinst med drönarstöd om annars mer skog går upp i rök.
Planttransporter – Holmen Skog AB och Nordluft
– Att bära plant är en fysiskt krävande del av planteringsarbetet som vi vill minimera, säger Sara Nilsson, som är verksamhetsutvecklare vid Holmen Skog AB. Vi behöver lägga energi på att plantera skog, inte på att flytta plantor. Man ska inte behöva kunna bära tunga bördor för att kunna plantera.
Även här är det Nordluft som står för drönartekniken. Projektet är en fristående del av projektet Autoplant, där tanken är att drönaren ska kunna lossa plantor till en självgående planteringsmaskin.
– Vi siktar på ett första test med en prototyp i april–maj, där vi lastar drönaren manuellt men där lasten lossas automatiskt ute på hygget, säger Sara Nilsson.