I vilken ordning ska stammarna fällas, hur ska sortimenten placeras, hur ska skotarlasset byggas upp – och hur placerar man maskinen rätt vid fällning och upparbetning? Tidigare har Skogforsk hängt med i hytten för att instruera förare, men nu blir det på distans … via live-kamera!
Text och foto: ELIN FRIES/Bitzer
I och med pandemin har Skogforsks fysiska maskinförarutbildningar legat på is. För instruktören Anders Mörk har det inneburit få utbildningstillfällen, men också färre mil i bil.
– Att gå över på digitala utbildningar känns helt rätt i tiden, inte minst miljömässigt, och under pandemin började vi fundera på hur vi kan ha livestreamade maskinutbildningar, säger han. Kamerautrustning kommer att sättas på maskinhytten samt i förarens panna.
Anders Mörk ser flera möjliga användare: metodinstruktörer, naturbruksgymnasier samt maskinutvecklare. Nu vill han och kollegan Martin Englund starta ett pilotprojekt för att utvärdera tekniken. För ett naturbruksgymnasium skulle ett livestreamsystem kunna innebära att en lärare jobbar parallellt med 2–3 elever.
– Om en elev ställs inför ett problem är det också möjligt att spela in situationen för att diskutera olika lösningar med läraren i efterhand, säger Anders Mörk.
För maskinutvecklarna kan det bli ett ytterligare hjälpmedel för att utbilda kunder vid köpet av en ny maskin. I dag ingår som regel ett par dagars utbildning på plats för att ställa in och lära sig allt om den nya dyrgripen. Därefter kan maskinutvecklaren koppla upp sig på distans till datorsystemet.
– I dag finns ingen möjlighet att få en bra bild av hur det ser ut, till exempel om ett aggregat är felinställt eller inte. Så det skulle kunna bli ett viktigt kompletterande hjälpmedel, säger Anders Mörk.