En förarlös virkeslastare har premiärvisats på SCA:s virkesterminal Torsboda. Maskinen fjärrstyrs med 5G-teknik.
Text och foto: Sverker Johansson, sverker@bitzer.se
– Virke är ett svårt material att hantera, så det är ett jättebra test för fjärrstyrning. Det öppnar också upp för längre öppettider på mindre, obemannade terminaler, där man köra virkeslastare på distans, säger Magnus Bergman, skogsteknisk chef på SCA, som är en av deltagarna i projektet.
I projektet har Telia satt upp ett tillfälligt 5G-nät som täcker virkesterminalen. Snabb uppkoppling är en nyckelfråga menar Magnus Bergman.
– När du sitter och kör vill du inte vänta två sekunder på att det verkligen händer något. Med 5G-tekniken blir det väldigt momentant, säger han. Framstegen på virkesterminalen öppnar för att ta tekniken till skogen. Men en stor utmaning för att få tekniken att fungera för skotare och skördare är bristen på mobiltäckning.
– Vi har vita områden av mobiltäckning i dag, och därför har vi tittat på hur man kan skapa ”lokala bubblor” med täckning. Tack vare att vi samarbetar med Telia och tillverkarna kan vi säkert få ut den tekniken i skogen också. Skogforsk testar nu också 5G på en fjärrstyrd skotare, i samarbete med Telenor och Ericsson. Virkeslastaren utvecklas inom Remote Timber, ett samarbete mellan Mittuniversitetet, SCA, Volvo CE, Telia, Biometria och Skogforsk. Målet med forskningsprojektet är att undersöka hur ny teknik så som 5G kan möjliggöra att de hundratals virkesterminaler som finns runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda virkeslastare i framtiden.