Världens äldsta gran, old Tjikko från Fulufjället kommer möta framtida besökare på Malmö sjukhus. Skogforsk har bistått med kloning.

Text: ELIN FRIES/BITZER
För att ha vuxit på en och samma plats 9 550 år väntar några minst sagt omtumlande år för den berömda gamla granen Old Tjikko. Eller åtminstone för en klon av granen. När Malmös nya sjukhusområde invigs våren 2025 väntas en klon av Old Tjikko välkomna de nya besökarna i en specialbyggd ”trädkammare” som ska efterlikna dess ursprungliga klimat.
Vanligtvis förökar sig granar med frön, men det sker även vegetativ förökning. I Old Tjikkos fall är det förmodligen de tjocka snötäckena som tyngt ned trädet så pass mycket att de lägre sittande grenarna slagit rot och vuxit upp till nya träd med identisk DNA-uppsättning.
Konstnärerna Simon Goldin och Jakob Senneby, som står bakom verket, berättar att idén föddes efter att Jakobs kroniska sjukdom MS de senaste åren tagit allt större plats i såväl relationen som konstnärskapet.
– Beroenderelationer och frågor kring omvårdnad har blivit allt mer angelägna för oss. Därför tyckte vi det var särskilt spännande att få skissa på ett uppdrag för ett sjukhus, och visste från start att vi ville föreslå något som också innefattade ett element av omvård, säger Jakob Senneby.
Första gången de kom i kontakt med Old Tjikko var för ett drygt decennium sedan och för konstnärerna väckte idén om att ett träd levt genom hela holocen nyfikenhet.
– Nu föll plötsligt bitarna på plats. Vi skulle ”lägga in” världens äldsta träd på sjukhuset! säger Simon Goldin.
Efter att länsstyrelsen i Dalarna gett dispens begav sig konstnärerna tillsammans med Skogforsks fälttekniker Thomas Hjerpe och Mats Eriksson för att samla in ris från den gamla granen i början av december 2019. Under de kommande åren kommer Skogforsk ansvara för att ta fram minst en livsduglig klon. I en första fas ympas ris och kvistar från Old Tjikko på ett annat träd. Men för att få en hel klon, inklusive rötter, kommer en stickling tas från det ympade trädet under sin juvenila fas (inom första fem åren efter lyckad ympning).
– Samarbetet med Skogforsk har varit fantastiskt! Vi hade aldrig kunnat göra det här projektet utan Andreas Helmersson och de andra på Skogforsk. Det är tack vare honom vi har en tydlig idé om hur kloningen av Old Tjikko kan tänkas gå till. Han leder processen med entusiasm och professionalitet och vi känner att vi är i de bästa av händer, säger Jakob Senneby.
Artikeln publicerades i Skogforsks tidning Vision 3/2020.