Öppna meny Sök

Skogforsk bygger labb för fjärrstyrning

Skogforsk bygger just nu upp ett högteknologiskt fjärrstyrningslabb för skogsmaskiner. Under hösten kommer världens första fjärrstyrda skotare att rulla i skogen utanför Uppsala.

Hjärnornas kamp. Tobias Semberg ska domptera maskinens hjärna, en kraftfull och läraktig dator som är speciellt anpassad för att utveckla artificiell intelligens och deep learning. Foto: Sverker Johansson

Text: Sverker Johansson sverker@bitzer.se

 – Målet är att den ska köra helt själv, säger Tobias Semberg på Skogforsk, som just nu bygger och testar styrtekniken. I maj försågs Skogforsks och Extractors skotarprototyp XT28 med en rigg för olika sensorer i nosen. Med hjälp av två stereokameror, en laserradar och avancerad satellitnavigering ska maskinen först lära sig hur den undviker terränghinder – och hur den skiljer på stenar, träd och människor.

 – Vi börjar med att köra den på vår testbana utanför skogsbruksskolan i Jälla där vi lär den skilja människor från döda ting. Säkerheten är förstås en viktig parameter som måste fungera innan vi släpper maskinen lös, säger Tobias Semberg. För tanken är att den ska köra själv på sikt. Inlärningen sker genom att maskinen körs runt på testbanan och får träffa på olika ting som den tolkar med hjälp av sensorerna. Därefter får den hjälp att tolka vad som är vad. En människans punktmoln av laserträffar samkörs t.ex. med bildanalys från stereokamerorna och datorn lär sig att känna igen de olika föremålens visuella signaturer. Det hela underlättas möjligen av att skotarprototypen XT28 är nivellerande – chassiet är alltid horisonterat. Något som inte är vanligt på kommersiella maskiner.

 – Det blir en del av utvärderingen, säger Tobias Semberg.

Motverkar åksjuka. Prototypen blir möjligen lättare att fjärrstyra eftersom hjulen sitter på pendelarmar och hela tiden håller maskinens chassi horisonterat. Foto: Sverker Johansson.

 En horisonterad maskin är möjligen lättare att fjärrstyra. Forskning och erfarenhet visar att med VR-glasögon eller skärm blir fjärrföraren lätt åksjuk om det lutar mycket. Nästa steg blir att bygga en arbetsplats för fjärrstyrning intill testbanan. Arbetet påbörjas efter sommaren tillsammans med Skogforsks partner Voysys och med finansiering från Stiftelsen Nils och Dorthi Troëdssons forskningsfond och får namnet Troëdsson Forestry Teleoperation Lab. 

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

2019-07-31